Hummusowe Sekrety

Lubicie bliskowschodnią kuchnię i zajadacie się hummusem na każdym spotkaniu z przyjaciółmi? Chcielibyście nauczyć się robić własny hummus w domu, ale nie wiecie jak się za to zabrać?img_0237

Nadstawcie uszy, będę zdradzać sekrety! 😉 

Według legendy wymyślona przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Pasta, do której prawo własności roszczą sobie prawie wszystkie kraje regionu Bliskiego Wschodu oraz Kaukazu, w rzeczywistości mająca swoje korzenie w Libanie.. Hummus – z języka arabskiego حُمُّص, czyli po prostu ciecierzyca! Dziś to danie kojarzy się nam głównie z Izraelem, który rozpromował je na całym świecie. Izrael zajmuje się także eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Nie udały się jednak Libańczykom próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy…

Jedną z podstawowych zalet tej pasty jest to, że pasuje do wszystkiego. Jej smak jest bardzo delikatny, lekko orzechowy, ale zmienia się w zależności od tego czego do niej dodamy – z hummusem można zaszaleć.

Podstawowe składniki to oczywiście ciecierzyca – ideałem jest kupienie surowej, namaczanie jej, a później gotowanie w bulionie warzywnym aż będzie „al dente”. Można też posłużyć się cieciorką z puszki lub ze słoika, najlepiej taką gotowaną na parze.

Kolejnym filarem hummusu jest pasta tahini. Ten sekretny składnik robi się ze zmiksowanych ziaren sezamu, z drobnym dodatkiem oliwy z oliwek i / lub wody, w zależności jak rzadki płyn chcemy osiągnąć. Najlepsza tahina jest gęsta, w smaku przypomina chałwę i sprawia wrażenie, że „przykleja się” do języka gdy ją podjadamy. Jeżeli zobaczycie, że jest rozwarstwiona, nie przejmujcie się, to normalne zjawisko, które tak naprawdę świadczy o jakości tahini 🙂

Gdy mamy już dwa powyższe składniki, jesteśmy bezpieczni – pozostałe dodatki nie są tak trudne do dostania w Polsce. Na liście mamy czosnek, sok z cytryny (można dodać też pulpy, fajnie podkręca smak hummusu) oraz oliwa z oliwek, zimna niegazowana woda i szczypta soli. Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo, aż konsystencja będzie nam odpowiadać. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty lub grudkowaty, dodajcie więcej wody i zmiksujcie ponownie.

Od tego momentu zaczyna się fantazja – wszystko powyższe to „baza”, od teraz możecie dodawać kolejne składniki dowolnie, jak kto lubi. Osobiście polecam dodawanie jednego intensywnego w smaku – jak zmieszacie ich kilka może to smakować, hm, powiedzmy oryginalnie. Koniecznie spróbujcie kolendry, skórki cytrynowej lub suszonych pomidorów – jest pycha!

Ps. Według księgi rekordów Guinessa, największy talerz z hummusem został przygotowany przez libańskich kucharzy i wynosił 10 452 kilogramy…

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *